Producties


 

De ingebeelde zieke

Affiche 'De ingebeelde zieke'

Molière
(25, 26, 30 en 31 maart 2006)

Regie: Bart Goossens

Het verhaal
Argan, welgesteld, weduwnaar en hertrouwd, twee dochters uit het eerste huwelijk, leidt aan allerlei kwalen en kwaaltjes, zo denkt hij toch. Elke dag komt dokter Purgé langs om hem de "nodige" medische zorgen toe te dienen, meestal in de vorm van ... een lavement, volgens de regelen der kunst !
Toinette, de dienstmeid, dient hierbij telkens als verpleegster ad interim. Zij schikt zich niet steeds braafjes in deze rol en een ruzie met haar meester, monsieur Argan, is dan ook nooit ver weg. Opmerkelijk eigenlijk is dat bij deze ruzies de kwaaltjes van Argan verdwijnen als sneeuw voor de zon ... tot hij weer beseft dat hij toch wel ziek is.

Toinette wordt deze situatie grondig beu en als Argan ook nog besluit om zijn lieve dochter Angelique uit te huwelijken aan een jonge ... dokter (ja wat had je gedacht), wordt het haar allemaal te veel en beraamt ze een plan om haar monsieur definitief van zijn vermeende ziektes te genezen. Hierbij roept ze de hulp in van Argans zusjes, die als oppositie van dokter Purgé het ziektebeeld van Argan proberen te "genezen". Dit om voor alles het liefdesgeluk van Angelique veilig te stellen.

Dat Angelique verliefd is op een ander en zich niet zomaar laat dicteren,
dat Argans vrouw, Beline, intrigeert om de centen van haar "lieve man" in handen te krijgen, en notaris Bonnefoy bij de hand houdt teneinde de nodige testamentaire schikkingen te treffen,
dat Angeliques vriendje Cléante onder vermomming van haar muziekleraar, in huis de situatie komt inschatten,
dat Louise, Angeliques jongere zusje, onder "zachte vaderdruk" de amoureuze geheimen van haar zuster verklapt,
verlicht geenszins de gemoedsrust van onze arme zieke en brengt hem meermaals op de rand van de totale instorting .... zal hij dit overleven ?

De problematiek van de relatie patiënt/dokter,
de (on)wetendheid en de (on)zekerheid in verband met het "ziekzijn" van de eerste,
de professionele (on)kunde en drijfveren in verband met het "genezen" van de laatste,
zijn vandaag mogelijk nog actueler dan dan in de tijd van Molière.
Diegenen die in deze ingebeelde zieke mogelijk gelijkenissen met zichzelf herkennen, wensen wij een spoedig herstel, voor de anderen een "ingebeelde" ontspanning?

Foto's

© THEantwATER